CADBlogg.se

CADBlogg.se

Om den här bloggen.

Bloggen sover sen rätt många år tillbaka nu, men kanske inte för alltid. Texterna jag skrev känns för mig fortfarande lika aktuella på många sätt.


Hör gärna av dig med tips eller för diskussioner kring CAD och BIM!

Nu går prefabtåget. Står Du beredd på perrongen?

CAD generelltPosted by Michael Thydell 2007-05-01 07:09

Som om inte det där med att CAD-tekniken har tagit jätteskutt mot BIM och objektsbaserad teknik var nog...nu håller det på att hända något rejält på produktionssidan.

Fler och fler byggare går mot standardiserad, prefabricerad, industrialiserad elementproduktion.

Som småhusbranschen fast i kollosalskala alltså.

Jag vet ett par arkitektkontor som redan kommit kontakt med en högt skruvad prefabrikationsprocess; bland annat BSK vid bygget av studentlägenheter i Västra Skogen för ett par år sedan, där de visst sammarbetade med ett tyskt prefab-företag. Hur de upplevde den processen ska jag fråga dem nästa gång vi ses.
För en del andra, icke namngivna i detta forum, är kontakten med denna delen av industrin minst sagt svår, för att inte säga traumatisk. Man känner sig helt inmålad i teknikens hörn. Regler och påbud gällande hur man ska designa husen blir alldeles för snävt för de fria arkitekternas sinnelag.

Jag har också träffat flera stora entreprenörer/konsultorganisataioner som alla har program för att skapa stora serier av prefabricerade hus. Dessa arbetar fram sina koncept väldigt isolerat, utan vare sig arkitekter eller brukare som referensaktörer...

Hur som helst: Prefabtekniken är nog här för att stanna. Men den är inte så ny som en del tror: Minns någon miljonprogrammet? Så kan det bli om vi inte tillsammans gör något bra av den här trenden.
Fast, egentligen är ju prefabtekniken ännu äldre... Fredrik Bloms (japp, han med Skeppsholmskyrkan och typ hela Kalmar) Monteringsfärdiga trähus höll på med prefabricerade kåkar under trettio år under det tidiga 1800-talet, här är ett par artiklar om bland annat honom:

Sveriges Arkitekter - Villa Trollebo
Gefle Dagblad om Prefabhus
Studentarbete om monteringsfärdiga hus(pdf-fil)

Det finns ju så många fördelar ur kvalitetssynpunkt med prefabricering. Och många av avarterna av entreprenad, där entreprenören kanske äger en alldeles för stor del av processen, kanske till och med kan stävjas. Och rationaliteten i sig är ju definitivt ett sätt att få ner priset.

Men hur skall man kunna bibehålla möjligheten till unik och god arkitektur när man industrialiserar och standardiserar hårt? Kanske bilindustrin har några idéer att komma med?
Det visar sig att det har man: Lean Production, till exempel.
En artikel som defierar begreppet (skrämmande likt många av aspekterna i BIM)

Med hjälp av lean produktion har bilindustrin funnit vägar att producera små serier med högt driven rationalitet för att kunna skapa, just det, unika produkter! Det finns nämligen en dold liten pärla i begreppet prefabricering: Om man behärskar tekniken bakom och befinner sig i en god kommunikativ situation med alla deltagare kan man utifrån denna förutsättning skapa ännu mer unik arkitektur än vad man kanske skulle kunna annars.

Äg tekniken, annars äger den Dig alltså!

(forts)

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.