CADBlogg.se

CADBlogg.se

Om den här bloggen.

Bloggen sover sen rätt många år tillbaka nu, men kanske inte för alltid. Texterna jag skrev känns för mig fortfarande lika aktuella på många sätt.


Hör gärna av dig med tips eller för diskussioner kring CAD och BIM!

Våga vägra lager

CAD generelltPosted by Michael Thydell 2007-03-30 09:57

Just det!

Jag menar det verkligen! VÅGA - VÄGRA - LAGER!

Blog Image

Kamrater!
De ortodoxa lagerterroristernas grepp om svensk teknikutveckling inom CAD och BIM måste stoppas! De dogmer som sprids av "förståsigpåare" är baserade på lögner och villfarelser! Tro dem inte! Vi behöver verkligen inte standardisera mer kring bygghandlingar 90 eller SB11 när det gäller lager; vi behöver standardisera våra metoder att samverka kring 3D, modeller, information och objekt!

Kamrater!
När ni hör "sanningen" att "Beställaren kräver point 4-lagerstandard och då är det så verkligheten ser ut", då är ni offer för någonting som inte är sanning alls. Sanningen är den att den där beställaren ofta har mycket, mycket sämre CAD-kompetens än ni själva, är bara intresserad av att ha ett någorlunda enhetligt ritningsarkiv och eventuellt lite ytor.

Kamrater!
Det finns massor av metoder som skulle underlätta CAD-samordningen otroligt mycket, oavsett vilket CAD-system ni använder er av. Metoder som drastiskt minskar behovet av olika lagerstandarder, som kraftigt minskar risken att fel komponent hamnar på fel lager och dessutom skulle göra just Din CAD-vardag mycket enklare. Skall vi verkligen undvika att börja tillämpa dessa metoder på grund av gamla förlegade ortodoxa "sanningar"?

Kamrater!
Vi håller oss själva CAD-gisslan i byggbranschen i sverige genom att hela tiden hänvisa till vad våra kollegor troligen inte kommer att gå med på, eller våra beställare - vi förfäktar vår egen motvilja till utveckling med argument som kanske eller troligen eller förmodligen skulle gälla för andra. "Nä, jag skulle personligen gärna vilja jobba i 3D och lite friare, men verkligheten är en annan när det gäller våra kollegor och beställaren som faktiskt kräver att vi gör på det gamla viset".

Kamrater!
Det är dags att kasta av oss Point-oket! Vi i Sverige har blivit alldeles för inmålade i ett hörn som målades för fem, sex, sju, åtta år sedan! Under tiden har omvärlden kommit ifatt oss och börjar springa om oss, för vi börjar bli alldeles för ineffektiva. Vi lägger mycket mer kraft på att få rätt linjetyp på rätt lager än om huruvida trappans utbredning i plan och sektion stämmer eller om pelarna som A ritat ut verkligen sitter på samma ställe, med samma dimensioner som hos K.

Kamrater!
Vi silar mygg och sväljer kameler! Vi kräver en standardisering som utgår från pappersritningen, men accepterar jättedålig kvalitetssäkring i det tredimensionella sammanhanget. Vi accepterar att det blir massor av missar och efterkontroller eller till och med byggfel - fel som faktiskt hade kunnat undvikits i mycket stor utsträckning om vi vågade använda CAD-programmens potential bättre. Vi vill hellre standardisera i det lilla, det vi tror vi kan hantera, än att försöka standardisera i det stora, viktiga.

Är det så här vi vill ha det egentligen? Är husbyggnad ett två- eller tredimensionellt yrke? Har vi verkligen råd att inte använda dessa mycket avancerade systemen vi redan investerat i och har tillgång till? Det är ju som att köpa en modern bil och bara använda ettans växel (eller låta en åsna dra den som en vagn).

Det finns så mycket annat som skulle behöva standardiseras eller åtminstone samordnas metodmässigt här i CAD-Sverige: Länkar mellan CAD-objekten och BSAB-systemet, kopplingar till energianalys och miljvarudeklarationer. Metodik för CAD-samordning mellan discipliner i 3D, som inte är direkt beroende på det eller det programmet. Närmare kopplingar mellan det projekterade, det byggda och det förvaltade. Var är de som driver denna standardisering idag?

Kamrater!
Låt oss tillsammans stoppa bakåtsträvarna! Låt oss tillsammans gå in mot den ljusnande framtid där uppfinningsrikedom och kvalitetssäkring går hand i hand, där vi äntligen kan få investeringarna att löna sig. Låt oss möta möjligheterna istället för att låtsas som om allt nytt bara innebär problem! Låt oss tillsammans möta den stundande grillsäsongen med glatt humör och en vilja att söka nya vägar.

Blog Image

Skulle det inte vara dags att sätta igång med den där framtiden som faktiskt varit här ett bra tag redan? Eller har just Du fått nog av framtiden och vill hoppa av? Det är också OK att vilja det, men då får Du nog också vara beredd på att gå åt sidan lite grann.

Till sist, för alla er som tycker det känns så otröstligt med denna ständiga förändring. Kom ihåg aforismen:

Nothing is forever, except change.

/Michael

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Michael 2008-05-01 14:41

Hej Patrik,

tack för berömet för "hejare" - hela idéen med det dokumentet var att presentera en "karta" för hur Revit tänker. Hoppas det ger dig den bilden också - återkom gärna igen när du betat av det hela.

Förresten - jag känner en person som är på jakt efter en VVS-projekterare som gärna kör Revit MEP i framtiden - småhus, småjobb. Intresserad? Kontakta mig i så fall.

MVH

Posted by Patrik Barkman 2008-04-28 21:15

Hej Michael!

Har nu läst din fantastiskt roliga text "Bil en hejare på Revit på 60 miuter". Jag missade tiden lite, 65 minuter blankt och jag hade lyckats skriva "hej" i revit... Den här texten har du författat från hjärtat och jag kan se dig framför mig med brinnande iver att förmedla den stora skilnaden mellan den tunga hanteringen som vi alla har brottats med i dryga 20 år och den nya eran i Revit. Stort tack för den inspirerande texten om Revit. Om 60 minuter har jag säkert ritat en vägg..

MVH

Patrik Barkman, Mi2

Posted by TWA 2007-10-17 20:07

De e så skönt med inspiratörer som du, som vill framåt och inte sitter fast! :)

Posted by Alm 2007-04-03 11:00

Go, go go!!!