CADBlogg.se

CADBlogg.se

Om den här bloggen.

Bloggen sover sen rätt många år tillbaka nu, men kanske inte för alltid. Texterna jag skrev känns för mig fortfarande lika aktuella på många sätt.


Hör gärna av dig med tips eller för diskussioner kring CAD och BIM!

Revit Architecture 2008

RevitPosted by Michael Thydell 2007-03-22 10:13

Nya Revit på gång.

Och har laddat upp med en hel del bra nyheter - mycket fokus på dokumentation och modellering.

Eller vad sägs om:

* Dependent views - om en byggnad är väldigt lång och Du behöver dela upp den på flera ritningar kan Du nu skapa "dottervyer" som är helt återkopplande med "modervyn". Till exempel kommer litteran, texter med mera att följa med i de olika länkade vyerna. Även skärningslinjen mellan vyerna kan littreras, så man direkt ser på vilken ritning den närliggande vyn återfinnes

* Förenklad inställning av vyfilter. Underlättar väldigt för att snabbt kunna skapa egna grafiska utseenden på objekt.

* Grupper har blivit ännu enklare och kraftfullare. När man sparar en grupp blir det en helt vanlig rvt-fil, vilket ger både redigerbarhet och bild-thumbnail på filen. En importerad revit-fil kan även "bindas" till en grupp, precis som xref/bind i AutoCAD.

* Länkade revit-filer kan vara såväl "attached" som "overlay", precis som xreffarna i AutoCAD

* Mer flexibilitet vid color fills, som visar rumstyper mm i olika skraffering/mönster. Bland annat kan man välja om t.ex. inredning skall vara transparent i plan eller skymma rumsytans skraffering.

* Mer konsekvent högerklick. Nu återfinns både "Element properties" och "View properties" längs ner i högerklicklistan. Det tackar vi för!

Blog Image

* Lite förbättrade solid fills (hatchmönster), som nu kan vara transparenta och alltså läggas bakom modellen i t.ex. en sektion.

* Mycket cool grafisk "override" på alla objekt, som snabbt kan åsidosätta utseendet på ett eller flera objekt - bland annat snabbt släcka, tända, isolera, göra transparent mm - och spara den här inställningen! Nu är det alltså ännu lättare att skapa exakt det utseendet Du vill ha på vilken vy som helst, och det är enklare än att göra samma sak med vyfiltren (kolla exemplet nedan):Blog ImageVälj till exempel ut en kedja ytterväggarr. Välj högerklick/"override graphics in view"/"by element" och ändra linjetjockleken till en bredare - klart! nu är alla ytterväggar påtagligt tjockare än innerväggarna.Blog Image

Jaha, det var ett axplock bland nyheterna.

Min personliga reflektion (och jag är ju som sagt ganska partisk) är den att nu bör ju frågan om huruvida man verkligen kan skapa alla de handlingar som efterfrågas enligt "svensk standard" vara besvarad med att det är upp till Dig och Din förmåga att hantera verktyget - det mesta är verkligen på plats nu och det som återstår är i väldigt stor utsträckning kosmetika och listiga funktioner. Jag skulle vilja tala med den som vågar påstå att man i t.ex. Point, ADT, ArchiCAD eller Microstation skulle kunna skapa alla planer, sektioner, fasader, detaljer, perspektiv mm snabbare än i Revit...


  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Cadfanatiker 2010-02-09 17:02

Tyckte jag läste någonstans i din blogg att jämförelser mellan programvara är irrelevant, ändå går du fällan med detta inlägg. Det blir bara pajkastning. Kan vi inte enas om att det är bra för oss brukare att dom tävlar om våran gunst, vi ska väl ändå inte bli osams inbördes.

Posted by D. 2007-03-29 19:31

En sann revitvän i den olidliga diskussionen mellan revit och archicad!