CADBlogg.se

CADBlogg.se

Om den här bloggen.

Bloggen sover sen rätt många år tillbaka nu, men kanske inte för alltid. Texterna jag skrev känns för mig fortfarande lika aktuella på många sätt.


Hör gärna av dig med tips eller för diskussioner kring CAD och BIM!

Reflektioner i början av en ny sommar.

BIMPosted by Michael Thydell 2009-06-21 22:33

Jag tror att man kommer att snacka om 2009...

...att det var då det hände.

Att mitt i lågkonjunkturen, i brytpunkten mellan det gamla etablerade och det nya outförskade brakade insikterna loss!

Vi såg att det gick fanken inte att fortsätta i de gamla upptrampade spåren. Att det inte längre gick att låtsas som om det egentligen inte fanns IT. Att vi inte längre kunde acceptera missar i projekteringen som innebar fördyrningar i projektering och entreprenad med 10-20 procent...att husen vi projekterade var erbarmeligt dåliga! Konstnärligt såväl som funktionellt.

Där! Våren, sommaren och hösten 2009 skedde en katalys, ursäkta en cadalys, av faktorer (till exempel BIM, Prefa, en generell branschöverskridande teknisk mognad, och inte minst en galopperande lågkonjunktur) - som innebar att byggbranschens parter äntligen började se poänger med att mötas genom IT. Se värdet i informationen. Se värden som skulle kunna skapas ur det som redan fanns där.

Parallellen med 1860-talets Amerika kanske kan tillåtas att göras:

Bilden ovan föreställer Edwin Drake och hans kollega 1859. Byggnaden i bakgrunden är det första dedikerade oljeborrtornet i världen.

Edwin Drakes och hans föregångare stod inför affärsmöjligheten att stötta den blommande nötkreatursindustrin i mellanvästen med att finna vatten (ni vet, Vilda Westen).
Problemet man alltsom oftast stod inför var att det kom in irriterande olja i vattnet. Djuren blev sjuka och till och med dog av föroreningarna. Borrningsindustrin växte fram för att kunna finna vatten till djuren, och kunna borra förbi oljan.

Edwin Drake insåg att det mitt i problemet fanns en möjlighet istället.
Olja skulle kunna innebära mer än ett problem.
I lösningen på problemet fanns en gigantisk potential.

Jag tror vi är där igen nu.

Problemet: Global ekonomisk turbulens. Ekonomin och ekologin står inför ett gigantiskt vägskäl. Miljön håller på att vackla under tillväxtens oerhörda och stegrande tryck. Den ökande globaliseringen innebär att allt fler skall dela på en kaka som inte längre bakas utifrån utifrån konstant utnyttjande av förlorare... En värld där vi måste välja mellan att verkligen och på djupet lösa problemen med miljöförstöring, energibrist, ekonomiskt kaos eller se möjligheterna som döljs däri.

Bland möjligehterna tror jag vi finner ett effektivt och osentimentalt användande av IT-verktyg. Inte minst inom byggindustrin - hållbart byggande? Använd CAD-verktygen för att få koll på energi, uppvärmning, miljöpåverkan och brukarnas verksamheter. Behövs bättre information kring ett projekt, bättre återkoppling och bättre förmåga att sälja in och kommunicera med köpare och brukare? JAMEN VAD VÄNTAR NI PÅ?!? Allt finns där redan - det är ju bara att köra på!

Idag är allt redan på plats. Vi kan sänka byggkostnaderna. Vi kan få bättre beslutsunderlag inför investering. Vi kan sälja in och anpassa projekt mycket, mycket mer effektivt. Vi kan skaffa kontrollen över skenande felmarginaler inom logistik och QA i projektering och entreprenad. Det är bara viljan som stoppar oss. Viljan och fantasin...

...idag hade Edwin Drake nog inte valt detta:

...utan detta:

...framtiden har redan varit här ett bra slag vid det här laget...det är bara upp till oss att se den!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.