CADBlogg.se

CADBlogg.se

Om den här bloggen.

Bloggen sover sen rätt många år tillbaka nu, men kanske inte för alltid. Texterna jag skrev känns för mig fortfarande lika aktuella på många sätt.


Hör gärna av dig med tips eller för diskussioner kring CAD och BIM!

I väntan på att komma fram

CAD generelltPosted by Michael Thydell 2007-03-03 18:49

Tillbaka till CAD-bloggens startsida.

Tillhör Du också de teknotrötta? Hatar Du också varje ny uppdatering och fruktar nästa gång som de kommer rännande med ännu ett nytt program?

Du är inte ensam. Många, många sitter och jobbar med CAD nästan på trots. Och nu har man ju hur som helst efter hand lärt sig att använda den där Pointen, så ska man byta igen!

Fast Du. Vi två är kanske inte så lika i det avseendet; för mig känns det alltid lite som julafton när nya programversioner landar i min dator. Och Dina barn lider inte heller av samma problem, har Du tänkt på det?

När man blir vuxen lär man sig att ihämta ny kunskap genom att hela tiden hänga upp den på det befintliga kunnandet - vi relaterar till det vi redan vet, för att kunna tillgodogöra oss ny lärdom.

Så fungerar inte barn alls. De utgår i sitt lärande från det de ser - de undersöker och prövar och skapar sig på så vis en mer förutsättningslös bild av det de ska lära sig.

För att bli mer "teknologiskt stryktålig" måste Du kanske ändra på det sätt Du förhåller Dig till Din dator, ditt Windows och Dina program.

"Jahaja, det där är ju lätt för Dig att säga. Du som är tekniktokig. Konsult eller vad Du nu kallas. Hur ska vanliga yrkesmänniskor, vi som har ett jobb att sköta - hur ska vi kunna bli mer, vadhettere? 'teknologiskt stryktåliga'?"

Ja det är ju helt rätt det där, och konsulter som jag tenderar allt som oftast att glömma hur stor del av ens yrkesroll faktiskt handlar om själva verktygen, hur väl man kan använda sina program eller sin penna för att förmedla det som är tänkt att byggas. Jag tror ändå det finns ett antal lätt definierade punkter som skulle göra just Ditt liv med CAD och BIM mycket lättare:

1. Glöm knapparna och kortkommandona och dialogboxarna och funktionerna!
Försök att istället skapa Dig "kartbilder" kring hur programmen fungerar - leta inte efter den eller den knappen i början när Du ska lära dig ett nytt program eller en uppdaterad version. När Du förstår själva grundkonceptet i hur programmet fungerar visar det sig oftast vara väldigt mycket lättare att lista ut hur man går vidare till de olika funktionerna.
2. Se vad nya program kan och inte till vad de inte verkar kunna.
Lär av Dina barn. Testa och pröva. Försök inte hitta "gamla" funktioner i början, eller ännu värre, försök inte göra om skruvdragaren till en hammare - Du kommer alltid att bli besviken.
3. Ställ in siktet på själva förändringen. Förändring i tekniken är en konstant faktor i hela yrkeslivet (övriga livet också) - gilla läget och ta avsteget där. Det är också en attityd som lätter håller tillbaka Dig mer än Dina kollegor.
4. Ledningen på jobbet måste inse hur viktig frågan kring program och metoder är. Företaget måste ha en strategi inför framtiden (till och med strategin måste stå i konstant förändring). Man måste ha personer med uppgift att ge såväl internt stöd och support, men även i uppgift att kunna vidareutveckla företagets portfölj av tjänster och metoder. Detta gäller ju inte bara CAD och teknik - ett arkitektföretag måste ju kunna utveckla sig som formgivare, projektörer och marknadsaktörer hela tiden också, inte sant?
5. Utbilda Dig själv, se CAD-kursen som en kickoff och ta sedan Ditt ansvar! Alltför många som går på kurser är mer eller mindre tvingade att motvilligt ta sig till korta grundkurser eller uppdaterings-utbildningar, som ofta håller ett alltför högt tempo med alltför mycket information. Se kurserna som en kickoff till Ditt eget lärande istället!
Argumentet: "Jaja, det här verkar ju bra och så där, men nu måste vi tillbaka till verkligheten och då får det bli med det gamla programmet, för vi hinner inte annars" håller inte. Om man befinner sig i en sådan situation har man missat följande:
a) Investeringen i det nya programmet gjordes utan insiklt (eller intresse) i det faktum att det har potentialen att rationalisera arbetet
b) Kursen kommer att snabbt bli totalt bortkastad tid och kostnad, eftersom de kunskaper man faktiskt får direkt måste användas i praktiken.
6. (Viktigast av allt) våga ifrågasätta det gamla! Om trappor i plan i ett nytt CAD-system skulle se lite olika ut än i det förra programmet eller så som Du helst skulle vilja rita med blyertspennan...om linjetypens streckprickighet blev lite för streckprickig eller teckensnittet var lite annorlunda än tidigare. So What? Kan Du se att det är en trappa? Har den rätt dimensioner? Ser man att det är en streckprickad linje? Kan man läsa texten? Kanske det här programmet kan göra det där ännu bättre? Kanske jag kan få till en högre kvalitet med mindre arbete om jag bara lär mig hur det fungerar?

Sverige har i kanske större utsträckning än något annat land kommit att standardisera våra ritningar på ett mycket långtgående sätt - till höjd kvalitet naturligtvis, men om vi inte kan börja släppa det schematiska ritandet till förmån för logistiken och den tredimensionella kvalitetssäkringen av volymer och modeller, ja, då kommer vi aldrig att kunna utnyttja särskilt stor del av all den kraft som faktiskt finns i alla aktuella CAD- och BIM-system. Vi kommer hålla tillbaka vår egen utveckling och kommer tappa en massa konkurrenskraft gentemot utländska kollegor som gärna vill utöka sin närvaro på den svenska marknaden.

Jag kommer att på Cadblogg.se försöka bevaka den här utvecklingen bland utländska arkitekter och aktörer inom byggbranschen - bara för att stressa just Dig (nä, skämt åsido - för att inspirera och påvisa alternativ till de dogmer som blivit lite för manifesta i Sverige av idag när det gäller informationshanteringen i byggprocessen).

Sådärja! Det blev en himla massa ord. Hoppas Du orkade läsa tills hit ner. I så fall måste jag tacka så mycket. Jag gillar att säga vad jag tycker och tänker. Kanske tänker jag fel? Passa då på att skriv lite kommentarer till det här inlägget. Nästa vecka kommer en ny blogg.

/Michael

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.