CADBlogg.se

CADBlogg.se

Om den här bloggen.

Bloggen sover sen rätt många år tillbaka nu, men kanske inte för alltid. Texterna jag skrev känns för mig fortfarande lika aktuella på många sätt.


Hör gärna av dig med tips eller för diskussioner kring CAD och BIM!

Standardisera inte ihjäl BIM.

BIMPosted by Michael Thydell 2008-09-17 23:27

_______________________________________________________________________

OBS! Läs Lars cc - inlägg bland kommentarerna till denna blogg. Han har mycket viktiga reservationer kring hur jag beskriver standardiseringen och IFC. Äntligen blir det lite debatt kring detta!_______________________________________________________________________

Nej.

IFC är inte lösningen på BIM.

Inte Bygghandlingar 90. Eller lagerstandarder eller filformat. Inte ens Revit eller ArchiCAD eller ADTeller Microstation.

Lösningen är Du. Och jag. Och de goda exemplen!

**************************************************************
Denna rad som tidigare fanns här har tagits bort, pga jag och min tidigare arbetsgivare och kunder till dem har radikalt olika åsikter. Allt som yttrycks i denna blogg är endast min personliga åsikt.
Jag försöker med denna blogg provocera fram diskussioner för att stötta och hjälpa branschen framåt.
Jag beklagar även att de personer som ansåg sig illa berörda inte väljer att engagera sig i en debatt, som säkert skulle gagna hela branschen.
Tystnad i en intensiv teknisk brytpunkt är alltid väldigt, väldigt olyckligt. Likaså är det olyckligt när man inte kan tillåta det fria ordets kraft

**************************************************************

Vad vi behöver nu är, (enligt min ödjuka åsikt smiley):

1 - En massa modiga människor som tillsammans i projekt verkligen vågar testa de möjligheter som programmen med BIM-potential kan ge.
2 - De viktigaste aktörerna i dessa projekt måste vara de som håller på pengarna och "äger" processen. Jag menar nu beställande förvaltare, entreprenörer och särskilt de med båda roller i samma organisation (läs: JM, Skanska, NCC, Peab, Arcona mfl).
3 - Organisationer som följer, stöder, analyserar och beskriver BIM-projekt. Vad som fungerade bra eller dåligt. Förslag till metoder mm. Här bör stora tekniska konsulter och högskolerna kunna göra en verklig insats för hela branschen. Kom igen! Var är forskningen kring 3D-projektering och BIM!?! Det finns ju inte ens en lagerstandard för 3D-objekt...som ju har använts flitigt i Sverige åtminstone sedan mitten på 90-talet. Vad i hela friden håller institutionerna i Lund, Stockholm, Jönköping, Göteborg, Luleå, Uppsala mfl på med egentligen?
4 - Framför allt: Vi behöver de goda exemplen!
Nu när den spännande tekniska explosiva utvecklingen sker, är det inte dags att försöka binda den med olika standardiseringar (som bara kommer att gälla i Sverige - världen kommer inte vänta på oss). Vi ska istället stötta de som vågar, knyta samman aktörer och applikationer, bevaka och beskriva det som händer. Sen ska vi standardisera. När vi vet mer.

Programmen som kan användas för BIM har funnits i över 10 år nu (och jag pratar verkligen inte bara om Revit och ArchiCAD nu. Vad är det för fel med AutoCAD, Microstation, Excel, Microsoft Project, Access etc?) Tänk utanför bara CAD. Sluta, sluta fokusera på linjetyper och lagerstandarder! IFC är också ett viktigt verktyg, men det är inte den universella lösningen som kommer frälsa BIM.
300.000 användare av Revit, tiotusentals användare av Bentley Architecture och det i juli ingångna världsunika samarbetsavtalet mellan Autodesk och Bentley är enligt min åsikt betydligt, betydligt viktigare: läs mer här själv. ... och här.

Vad vinner vi då på BIM? Varför BIM nu (när det är så svajjigt på byggmarknaden)?

Jo!

a) BIM kan föra aktörer samman, skapa bättre och effektivare projektering. Billigare alltså.

b) BIM kan tillföra beställaren underlag för kalkyler och försäljning - så att det blir såväl enklare att kalkylera och även att marknadsföra/kommunicera det nya projektet.

c) BIM innebär en process som mycket mer speglar själva projektet, än bara ritningar och CAD någonsin kan göra. Illustrera flöden, processer, möjligheter och problem. Vilken arkitekt kan någonsin med handen på hjärtat påstå att platta ritningar duger för att vare sig för arkitekten eller slutanvändare går att förstå, att ta till sig fullt ut? (Enligt min åsikt så ljuger de som säger att planritningar är allt som behövs för ett "proffs" för att kunna känna hela den tredimensionella arkitekturen).

d) Det är nu, just nu, när världekonomin svänger och svajar, som vi behöver nya sätt att projektera, att kalkylera, att kommunicera; Det är nu som BIM ska in på scenen!

Puh...blev jag för agiterande igen? smiley

e) Det FINNS en svenskt BIM-standard förresten. Den har funnits sedan mitten på 70-talet och innehåller grunden för det mesta som behövs för att få någon slags jäkla ordning i projektering med CAD och BIM, om man utgår från objektbaserade system. Standarden heter BSAB!/AMA Och då menar jag INTE lagerstandarden, utan objektsstandarden.

(Otroligt att så få vågar kommentera inläggen i bloggen, när runt 150 unika svenska IP-adresser ändå läser den varje månad - kom igen! Ge mig svar på tal någon gång, innan jag börjar agitera för ritstiftens återinförande igen. smiley)

  • Comments(7)//www.cadblogg.se/#post11