CADBlogg.se

CADBlogg.se

Om den här bloggen.

Bloggen sover sen rätt många år tillbaka nu, men kanske inte för alltid. Texterna jag skrev känns för mig fortfarande lika aktuella på många sätt.


Hör gärna av dig med tips eller för diskussioner kring CAD och BIM!

Kärlek och Mentala Strålar = Sant

VisualiseringPosted by Michael Thydell 2008-04-25 18:57

Japp. Det kan man lungt säga.

Revit 2009 är här med ny visualiseringsmotor, Mental Ray.

Du som känner mig vet hur mycket jag alltid har plussat för Accurender. Accurender är verkligen en jättebra och underskattad renderare, men har alltid varit ett sorgebarn på Revit-plattformen.

Från och med Revit 2009 (ute nyss) har man istället slängt in Mental Ray. Och man har gjort det med ett ordentligt interface-arbete dessutom! Under-jäkla-bart! Borta är alla knappar och sliders med benämningar som: "Final Gathering", "Calculate Pre-whatever", "turn this nob just a little and your image will go black forever".

Istället har man gjort det extremt förtuggat och användaranpassat. Möjligtvis alltför mycket, men en väldigt, väldigt bra start är detta!

Kolla bilden som jag gjorde nyss på tåget hem från Paris (japp har just åkt t.o.r. Stockholm/Paris):

Blog Image

Ett par begränsningar (och workarounds) vad gäller visualiseringen:

1 - Du kan inte infoga en egen bakgrund. Men om du exporterar till png, så får du på köpet en alfa-kanal med perfekta masker, så du kan infoga bakgrundsbild efteråt (se exempel nedan)

2 - Dekaler funkar, men du kan inte styra U,V,W-mappningen på material. Du har alltså ingen som helst koll på "tiles" eller typ flaggor.

3 - Mental Ray är känt för att vara bra, men jäkligt lååååångsamt. Räkna med långa renderingstider. Börja alltid med Coarse/Välj sedan costum och lägg möjligtvis till kryssrutorna för Windows/Curtain Walls.

Blog Image

Med detta sagt: Jag är kär! Från och med nu är jag fast i Mental Ray.

Till sist: ni som verkligen gillar 3D Studio med alla sina möjligheter. Exportera Revit-modellen till det nya sk FBX-formatet, så får ni med alla geometrier, material, ljuskällor och kameror (med lite, lite spill) rakt in i MAX (strunta i att MAX tror att ni har gjort modellen i inches - kör på bara).

Till allra sist: Det finns en hel del väldigt intressant mer än "bara" Mental Ray i nya Revit - mer om detta i nästa blogg.

  • Comments(3)//www.cadblogg.se/#post10