CADBlogg.se

CADBlogg.se

Om den här bloggen.

Bloggen sover sen rätt många år tillbaka nu, men kanske inte för alltid. Texterna jag skrev känns för mig fortfarande lika aktuella på många sätt.


Hör gärna av dig med tips eller för diskussioner kring CAD och BIM!

Reflektioner i början av en ny sommar.

BIMPosted by Michael Thydell 2009-06-21 22:33

Jag tror att man kommer att snacka om 2009...

...att det var då det hände.

Att mitt i lågkonjunkturen, i brytpunkten mellan det gamla etablerade och det nya outförskade brakade insikterna loss!

Vi såg att det gick fanken inte att fortsätta i de gamla upptrampade spåren. Att det inte längre gick att låtsas som om det egentligen inte fanns IT. Att vi inte längre kunde acceptera missar i projekteringen som innebar fördyrningar i projektering och entreprenad med 10-20 procent...att husen vi projekterade var erbarmeligt dåliga! Konstnärligt såväl som funktionellt.

Där! Våren, sommaren och hösten 2009 skedde en katalys, ursäkta en cadalys, av faktorer (till exempel BIM, Prefa, en generell branschöverskridande teknisk mognad, och inte minst en galopperande lågkonjunktur) - som innebar att byggbranschens parter äntligen började se poänger med att mötas genom IT. Se värdet i informationen. Se värden som skulle kunna skapas ur det som redan fanns där.

Parallellen med 1860-talets Amerika kanske kan tillåtas att göras:

Bilden ovan föreställer Edwin Drake och hans kollega 1859. Byggnaden i bakgrunden är det första dedikerade oljeborrtornet i världen.

Edwin Drakes och hans föregångare stod inför affärsmöjligheten att stötta den blommande nötkreatursindustrin i mellanvästen med att finna vatten (ni vet, Vilda Westen).
Problemet man alltsom oftast stod inför var att det kom in irriterande olja i vattnet. Djuren blev sjuka och till och med dog av föroreningarna. Borrningsindustrin växte fram för att kunna finna vatten till djuren, och kunna borra förbi oljan.

Edwin Drake insåg att det mitt i problemet fanns en möjlighet istället.
Olja skulle kunna innebära mer än ett problem.
I lösningen på problemet fanns en gigantisk potential.

Jag tror vi är där igen nu.

Problemet: Global ekonomisk turbulens. Ekonomin och ekologin står inför ett gigantiskt vägskäl. Miljön håller på att vackla under tillväxtens oerhörda och stegrande tryck. Den ökande globaliseringen innebär att allt fler skall dela på en kaka som inte längre bakas utifrån utifrån konstant utnyttjande av förlorare... En värld där vi måste välja mellan att verkligen och på djupet lösa problemen med miljöförstöring, energibrist, ekonomiskt kaos eller se möjligheterna som döljs däri.

Bland möjligehterna tror jag vi finner ett effektivt och osentimentalt användande av IT-verktyg. Inte minst inom byggindustrin - hållbart byggande? Använd CAD-verktygen för att få koll på energi, uppvärmning, miljöpåverkan och brukarnas verksamheter. Behövs bättre information kring ett projekt, bättre återkoppling och bättre förmåga att sälja in och kommunicera med köpare och brukare? JAMEN VAD VÄNTAR NI PÅ?!? Allt finns där redan - det är ju bara att köra på!

Idag är allt redan på plats. Vi kan sänka byggkostnaderna. Vi kan få bättre beslutsunderlag inför investering. Vi kan sälja in och anpassa projekt mycket, mycket mer effektivt. Vi kan skaffa kontrollen över skenande felmarginaler inom logistik och QA i projektering och entreprenad. Det är bara viljan som stoppar oss. Viljan och fantasin...

...idag hade Edwin Drake nog inte valt detta:

...utan detta:

...framtiden har redan varit här ett bra slag vid det här laget...det är bara upp till oss att se den!

  • Comments(0)//www.cadblogg.se/#post12

Standardisera inte ihjäl BIM.

BIMPosted by Michael Thydell 2008-09-17 23:27

_______________________________________________________________________

OBS! Läs Lars cc - inlägg bland kommentarerna till denna blogg. Han har mycket viktiga reservationer kring hur jag beskriver standardiseringen och IFC. Äntligen blir det lite debatt kring detta!_______________________________________________________________________

Nej.

IFC är inte lösningen på BIM.

Inte Bygghandlingar 90. Eller lagerstandarder eller filformat. Inte ens Revit eller ArchiCAD eller ADTeller Microstation.

Lösningen är Du. Och jag. Och de goda exemplen!

**************************************************************
Denna rad som tidigare fanns här har tagits bort, pga jag och min tidigare arbetsgivare och kunder till dem har radikalt olika åsikter. Allt som yttrycks i denna blogg är endast min personliga åsikt.
Jag försöker med denna blogg provocera fram diskussioner för att stötta och hjälpa branschen framåt.
Jag beklagar även att de personer som ansåg sig illa berörda inte väljer att engagera sig i en debatt, som säkert skulle gagna hela branschen.
Tystnad i en intensiv teknisk brytpunkt är alltid väldigt, väldigt olyckligt. Likaså är det olyckligt när man inte kan tillåta det fria ordets kraft

**************************************************************

Vad vi behöver nu är, (enligt min ödjuka åsikt smiley):

1 - En massa modiga människor som tillsammans i projekt verkligen vågar testa de möjligheter som programmen med BIM-potential kan ge.
2 - De viktigaste aktörerna i dessa projekt måste vara de som håller på pengarna och "äger" processen. Jag menar nu beställande förvaltare, entreprenörer och särskilt de med båda roller i samma organisation (läs: JM, Skanska, NCC, Peab, Arcona mfl).
3 - Organisationer som följer, stöder, analyserar och beskriver BIM-projekt. Vad som fungerade bra eller dåligt. Förslag till metoder mm. Här bör stora tekniska konsulter och högskolerna kunna göra en verklig insats för hela branschen. Kom igen! Var är forskningen kring 3D-projektering och BIM!?! Det finns ju inte ens en lagerstandard för 3D-objekt...som ju har använts flitigt i Sverige åtminstone sedan mitten på 90-talet. Vad i hela friden håller institutionerna i Lund, Stockholm, Jönköping, Göteborg, Luleå, Uppsala mfl på med egentligen?
4 - Framför allt: Vi behöver de goda exemplen!
Nu när den spännande tekniska explosiva utvecklingen sker, är det inte dags att försöka binda den med olika standardiseringar (som bara kommer att gälla i Sverige - världen kommer inte vänta på oss). Vi ska istället stötta de som vågar, knyta samman aktörer och applikationer, bevaka och beskriva det som händer. Sen ska vi standardisera. När vi vet mer.

Programmen som kan användas för BIM har funnits i över 10 år nu (och jag pratar verkligen inte bara om Revit och ArchiCAD nu. Vad är det för fel med AutoCAD, Microstation, Excel, Microsoft Project, Access etc?) Tänk utanför bara CAD. Sluta, sluta fokusera på linjetyper och lagerstandarder! IFC är också ett viktigt verktyg, men det är inte den universella lösningen som kommer frälsa BIM.
300.000 användare av Revit, tiotusentals användare av Bentley Architecture och det i juli ingångna världsunika samarbetsavtalet mellan Autodesk och Bentley är enligt min åsikt betydligt, betydligt viktigare: läs mer här själv. ... och här.

Vad vinner vi då på BIM? Varför BIM nu (när det är så svajjigt på byggmarknaden)?

Jo!

a) BIM kan föra aktörer samman, skapa bättre och effektivare projektering. Billigare alltså.

b) BIM kan tillföra beställaren underlag för kalkyler och försäljning - så att det blir såväl enklare att kalkylera och även att marknadsföra/kommunicera det nya projektet.

c) BIM innebär en process som mycket mer speglar själva projektet, än bara ritningar och CAD någonsin kan göra. Illustrera flöden, processer, möjligheter och problem. Vilken arkitekt kan någonsin med handen på hjärtat påstå att platta ritningar duger för att vare sig för arkitekten eller slutanvändare går att förstå, att ta till sig fullt ut? (Enligt min åsikt så ljuger de som säger att planritningar är allt som behövs för ett "proffs" för att kunna känna hela den tredimensionella arkitekturen).

d) Det är nu, just nu, när världekonomin svänger och svajar, som vi behöver nya sätt att projektera, att kalkylera, att kommunicera; Det är nu som BIM ska in på scenen!

Puh...blev jag för agiterande igen? smiley

e) Det FINNS en svenskt BIM-standard förresten. Den har funnits sedan mitten på 70-talet och innehåller grunden för det mesta som behövs för att få någon slags jäkla ordning i projektering med CAD och BIM, om man utgår från objektbaserade system. Standarden heter BSAB!/AMA Och då menar jag INTE lagerstandarden, utan objektsstandarden.

(Otroligt att så få vågar kommentera inläggen i bloggen, när runt 150 unika svenska IP-adresser ändå läser den varje månad - kom igen! Ge mig svar på tal någon gång, innan jag börjar agitera för ritstiftens återinförande igen. smiley)

  • Comments(7)//www.cadblogg.se/#post11

Bim, vem?

BIMPosted by Michael Thydell 2007-03-23 16:55

Ja, det här med BIM tar längre än jag först tänkte. Så mycket att säga, så många att lyssna på.

Får ta det här inlägget i många små delar och låta den växa vidare.

Vi kan väl börja med ett litet förslag: BIM står för den engelska förkortningen Building Information Modell.
Vilket på svenska skulle passa utmärkt med översättningen ByggnadsInformationsModell. Denna svenska översättning är inte fastställd av något standardiseringsinstitut ännu, så låt oss kuppa lite:

BIM på svenska betyder ByggnadsInformationsModell alltsåledes!

Ett par korta sanningar:

- BIM innebär inte att all projektering och förvaltning måste ske med ett och samma CAD-program.
- BIM behöver inte ens vara i 3D (!)

Däremot:

- BIM handlar om att tillvarata så mycket information som möjligt genom hela byggprocessen, från idé via projektering och entreprenad till förvaltning (och vidare till ombyggnation och till sist rivning/återvinning).
- I konceptet BIM är tiden en central aspekt, tidsfaktorn, för att följa entreprenadens forskridande, förvaltningens skede.
- Med BIM försöker man använda information på nivåerna objekt, logistik och sammansättningar (produktionsresultat).

BIM är alltså inte en ny lagerstandard, utan ett helt nytt sätt att hantera ett projekt med hjälp av data.

Forts. följer.

  • Comments(0)//www.cadblogg.se/#post4